zondag 8 april 2012

EZECHIEL JACOB HOEK - Oorlogsgedenkteken omgekomen Jordaanbewoners


Dit Oorlogsgedenkteken voor omgekomen Jordaanbewoners,  in de gevel van de Noorderkerk is gemaakt door Ezechiel Jacob Hoek. Het gedenkteken beeldt de bezetting, de tijd, de waakzaamheid, het voedselgebrek en de hernieuwde levensvreugd uit. Daaronder de tekst: 

"Blijf altijd waakzaam mensenkind 
voor brood en levensvreugd! 
De vrijheid zij u welgezind, 
geen dwang maar vree en deugd." 

Het 'Gedenkteken voor de Jordaanbewoners' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle buurtbewoners die tijdens de bezettingsjaren een bijdrage aan het verzet hebben geleverd en aan de buurtbewoners die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.
Het gedenkteken is onthuld op 3 mei 1950 door de weduwe van de communistische verzetsstrijder Nelis Marinus. Na de onthulling hield mevrouw Beta de Vries een toespraak. Zij zei dat 'het de Jordaanbevolking en de Eilandbewoners waren die joodse stadsgenoten te hulp kwamen. Hier woonden de mensen die reeds praktisch getoond hadden tot strijd tegen de bezetter bereid en in staat te zijn. Van hieruit stroomde de kracht van het werkende volk dat niet voor het brute geweld wilde bukken, dat zich niet wilde en niet kon verzoenen met oorlog en onderdrukking en dat bereid was in de strijd voor vrede en recht alles te geven'.

bron: Nationaal comité 4 en 5 mei

Geen opmerkingen: