vrijdag 15 april 2011

WILLEM REIJERS - Phoenix
De Phoenix van Willem Reijers uit 1954 stond in de hal van het oude Arnhemse stationsgebouw*).  Het monument herinnert aan de vernielingen in de tweede wereldoorlog en wederopbouw van Arnhem. De phoenix is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Een tweede afgietsel van dit beeld werd in 1974 in Amsterdam geplaatst op de hoek van de 2de Weteringsdwarsstraat met de Spiegelgracht.

*)  i.v.m. de verbouwing van het Anhemse Centraal Station is het beeld tijdelijk opgeslagen

1 opmerking:

E Pietersen zei

Hallo,
Vrijdag heb ik met veel plezier het kunstwerk van Willem Reijers herplaatst op n door mij voor het nieuwe station ontworpen sokkel.
het kunst werk "de Phoenix" stond ook in de oude stations hal en was een geschenk van de ns aan de gemeente Arnhem na de herbouw van het in de oorlog verwoeste station.
De wens van de gemeente om het beeld te laten herrijzen in het nieuwe gebouw werd door de architect niet met gejuich ontvangen waarna men mij heeft gevraagd samen met de architect n goede passende oplossing te verzinnen.

Het beeld van Willem Reijers heeft mijns inziens zeker de tand des tijds goed doorstaan om ook in dit moderne gebouw goed aanwezig te kunnen zijn zodoende is de sokkel een goede tussen vorm geworden tussen het "oude" beeld en het moderne station.
Graag meld ik dit omdat ik het historische en cultureel een mooi beeld vind voor dit station
en dat op jullie site staat dat hij weg is maar nu dus terug :)

grt E. Pietersen
www.zepworks.nl