zondag 8 juli 2012

JAAP KAAS – Zomer en winter


Aan de gevel van de villa aan het Dijsselhofplantsoen 6 zitten twee aardige gevelstenen van Jaap Kaas uit 1928. We zien op de linker steen, ‘zomer’ genaamd, een buitenspelend jongetje en meisje met achter hen een zon en boomgebladerte. De rechter steen, ‘Winter’, laat de het meisje zien in winterjas en kale boomtakken en het jongetje met een boek voor de boekenkast.
Ook heeft Jaap Kaas bij de ingang van de villa aan de zijkant een hond en een kat geplaatst. Helaas is alleen de kat van de straatkant te zien. De hond heb ik dus maar uit het boek ‘Leven en werk van beeldhouwer-tekenaar Jaap Kaas’ van Jan Teeuwisse gehaald.

bron: Leven en werk van beeldhouwer-tekenaar Jaap Kaas, Jan Teeuwisse, 1987

3 opmerkingen:

s.c zei

Ik geef nooit een opmerking maar ik wil toch zeggen dat ik elke dag even kijk en me verbaas over de hoeveelheid beelden die amsterdam telt. Vooral de periode 1910 1930 was erg vruchtbaar. Zou dat nog zo zijn? Hoop dat dit nog lang blijft doorgaan en alvast bedankt voor het vele werk wat hierin zit.

Anoniem zei

De beschrijving van de beeldjes is niet geheel juist, waarschijnlijk ook de benaming niet.

De beeldjes werden in opdracht van mijn grootvader, Jan Goedkoop Dzn. vervaardigd na de aanbesteding tot de bouw van het huis, Dijsselhofplantsoen 6.

Afgebeeld zijn: v.l.n.r. Albert Jacob Goedkoop en zijn jongere zusje Elisabeth Maria Johanna (Lies) Schreuder-Goedkoop (mijn moeder). Het rechter beeldje toont Jan Carel (bijgenaamd Dik) Goedkoop en de oudste zoon, Wouter Goedkoop.

Omdat het huis, bij mijn wten, in 1927 werd gebouwd, zullen ook de beeldjes uit dat jaar stammen.

Jaap Teding van Berkhout

Verbeeldingsblog zei

Dank voor de opmerking. Met deze erg leuke informatie wordt toch weer een stukje geschiedenis vastgelegt. Er is namelijk erg weinig informatie over gevelversiering aan Amsterdamse panden uit de jaren twintig en dertig van de vorig eeuw.