dinsdag 8 augustus 2017

B.P.C. (Be-Quick Pollux Combinatie) - oorlogsmonumentB.P.C. (Be-Quick Pollux Combinatie) werd opgericht in 1922. Het was een fusie van 2 buurtverenigingen uit de Nieuwmarktbuurt, Be Quick en Pollux. De club speelde tot 1932 op een veld van de Voetbalvereniging Schellingwoude in noord. De naam Pollux kwam van het marine-opleidingsschip de Pollux in de Oosterdok, waar de spelers op weg naar Noord altijd langs fietsten.
Met ingang van het seizoen 1939-1940 speelde BPC op Sportpark Voorland, achter Ajax. In september 1941 werd door de Duitse bezetter de joodse Nederlanders verboden om sportvelden te betreden. BPC had genoeg niet-joodse voetballers om nog één elftal te kunnen opstellen. Het bestuur deelde de KNVB echter mee dat BPC zich uit de competities terugtrok zolang joodse voetballers niet meer mochten meedoen. BPC speelde vanaf het seizoen 1946-1947 opnieuw achter Ajax.

Dit monument van voetbalclub BPC is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden Be-Quick Pollux Combinatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht en bevindt zich op het terrein van Sportpark Voorland, gelegen aan het Voorlandpad te Amsterdam.

1 opmerking:

krishna zei

Beautiful picture...

Please visit: https://from-a-girls-mind.blogspot.com/