zondag 18 mei 2014

HILDO KROP – Drie vogels en een slak

Weer even een uitstapje. Dit keer naar Hilversum. De Amsterdamse Stadsbeeldhouwer Hildo Krop maakte in 1929 voor een villa in Hilversum twee beeldhouwwerken. Op de hoeken van de halfronde serre van de salon vinden we 2x drie vogels op de rug van een slak.

2 opmerkingen:

Ron Conijn zei

Leuk! Hoe vind je dit soort 'nieuwe' beelden?

Ik heb meteen gekeken wie de architect was, gaat om de lokale grootheid Jacobus van Laren (zie Rijksmonument 522821, daarin wordt als bouwjaar overigens 1927 genoemd, zijn de beelden later geplaatst?).
Op de site http://hilversum2.clubs.nl/nieuws/detail/2021099_architect-jacobus-van-laren-1877-leiderdorp-1953-Hilversum staat een foto waarop de beelden verdwenen zijn, ik ga ervan uit dat ze dus recent gerestaureerd zijn.

Verbeeldingsblog zei

Dank voor je reactie. Dit zijn wel de originele beelden. Als je op de foto van hilversum2.clubs.nl kijkt kan je rechts op het dak van de serre vage contouren zien van het beeld, links is het duidelijker. Het is waarschijnlijk gewoon een niet zo'n beste foto. Architect Van Laren klopt. Krop had al eerder samengewerkt met deze architect in Hilversum voor een kruidenierswinkel van Albert Heijn in 1918. (Ardes onbekend, mogelijk Havenstraat 73-75)
Ik haal deze gegevens o.a. uit de 'Monografie van Nederlandse kunstenaars - Hildo Krop' van E.J.Lagerweij-Polak (Oeuvre-catalogus pag.118 - Nagekomen werk). Abusievelijk wordt Bilthoven genoemd i.p.v. Hilversum. Een facsimile-uitgave van dit boek is overigens te verkrijgen bij Instituut Collectie Krop te Steenwijk. http://hildokrop.nl/uitgaven