maandag 17 maart 2014

KEES BUCKENS – De Granieten Werker

Voor de ingang van het FNV-gebouw aan de Naritaweg staat De Granieten Werker. Dit blijvend gedenkteken is hier geplaatst ter nagedachtenis aan mensen die door hun werk zijn overleden. De maker van dit 7000 kilo wegende beeld is Kees Buckens. In 2009 is in de voet van het beeld een gedicht van de dichteres Anne-Margot van Eijck geplaatst:

Ik heb geen naam meer
Maar ik weet nog die dag
Dat we werkten, lachten

Nu rust ik achter wolkenflarden
En zie op hen toe

zie ook de reactie hieronder

2 opmerkingen:

Anne-Margot zei

Het beeld is gemaakt door Kees Buckens (www.keesbuckens.nl). Het staat er al veel langer, maar pas in 2009 zijn er - met toestemming van de beeldhouwer - dichtregels in de voet gebeiteld. Sindsdien worden jaarlijks bij het beeld bloemen gelegd, op 28 april: Workers' Memorial Day. Op die dag wordt internationaal stilgestaan bij werknemers die dat jaar vroegtijdig zijn overleden als gevolg van slechte werkomstandigheden. De beeldhouwer heeft ingestemd met deze nieuwe betekenisgeving aan zijn beeld, maar hij heeft het dus niet met dat doel gemaakt.
Vriendelijke groet, Anne-Margot van Eijck.

Anoniem zei

Het beeld stond sinds 1989 voor het toen nieuwe hoofdkantoor van de FNV. Op 28 maart 2017 is het beeld verplaatst naar het nu nieuwe hoofdkantoor van de FNV in Utrecht.