donderdag 13 januari 2011

FERNANDO SANCHEZ CASTILLO - Verzetsmonument Walraven van Hall





Walraven (Wally) van Hall (1906 – 1945) stond bekend als de 'bankier van het verzet'. In de Tweede Wereldoorlog pleegde hij samen met zijn broer Gijs van Hall de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis bij de Nederlandsche Bank. Gijs van Hall werd na de oorlog burgemeester van Amsterdam.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de bankier Walraven van Hall bij het door kapitein Abraham Filippo (gezagvoerder bij de Holland America Lijn) opgerichte steunfonds voor zeemansgezinnen de Zeemanspot. Hij was een enthousiaste medewerker bij de oprichting van plaatselijke hulpcomités. In het verzet werkte hij nauw samen met zijn vijftien jaar oudere collega Iman Jacob van den Bosch en zijn eigen broer Gijs van Hall. Van den Bosch en Van Hall richten met anderen het Nationaal Steunfonds (NSF) op, waarover zij met anderen de leiding kregen. Dit instituut kende 2000 medewerkers, werkte nauw samen met de regering in Londen en kreeg de bijnaam "Bank van het verzet". Het NSF heeft veel plezier gehad van Van Halls beurs- en bankkennis. Zo bedacht hij de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Deze werd bij de De Nederlandsche Bank met vervalste schatkist- en promessepapieren, met medeweten van de regering in Londen gepleegd. De directie van die bank stond op dat moment onder leiding van de NSB'er Meinoud Rost van Tonningen.
In januari 1945 werd hij door de nazi’s opgepakt en gevangengezet in het Huis van Bewaring te Haarlem, waarna hij op 12 februari 1945 werd gefusilleerd in Haarlem.
Het Verzetsmonument Walraven van Hall op het Frederiksplein is van de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo. Hij goot een geknakte boom in brons. Op de grond liggen takken die bankjes vormen. Dit monument uit 2010 is zo tegelijk een ontmoetingsplaats. Het monument staat heel toepasselijk tegenover de Nederlandsche Bank.

Geen opmerkingen: