maandag 24 januari 2011

TOM CLAASSEN - Pontus

Van de beeldhouwer Tom Claassen staat op de Ruyterkade achter het Centraal station een grote kunsthond. Tom Claassen is bekend door zijn dierenbeelden. Iedereen kent de groep olifanten langs de A6. Het oppervlak van de beelden, de huid, is het hoofdthema in het werk van Claassen. Het werk nodigt uit tot aanraken en is altijd oog in oog met de beschouwer geplaatst, vrijwel nooit op een sokkel. De karikatuur keert ook steeds terug, de vormen zijn overdreven, soms stripachtig. Over kunst in de openbare ruimte heeft hij eens gezegd: 'Je probeert het toegankelijk te maken, als de mensen er niets van begrijpen heb je je doel gemist en is het ook niet leuk. Een beetje lief, dat mag best. De omgeving is dus heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.'
Het idee voor een hond ontstond door het houten hok dat bij de ponten geplaatst is om de reiziger voor het tijdelijk hoogteverschil tussen het drijvende pontplatform en de kade te beschermen. Deze houten constructie heeft veel weg van een hondenhok. Voor de komst van de hond is het hok omgetoverd tot een echt hondenhok, compleet met dakbedekking.
Na de onthulling in december 2007, zijn kleine minihondjes uitgereikt aan reizigers. Aan dit hondje hing een label met de oproep om de hond een naam te geven. Het is dus Pontus geworden.

Geen opmerkingen: